השנים האחרונות היו מלאות קשיים ואתגרים אבל גם הזניקו את עולם הרפואה קדימה וחשפו כשלים וחסרונות חדשים-ישנים. ובתוך כל הקושי תחום הטיפול והשיקום בקנאביס רפואי, עדיין נחשב למילה גסה בחלק ממערכות הרפואה בארץ ולא מקבל את הלגיטימציה וההכשר – רופאים רבים עדיין חוששים ואף מתנגדים אליו ומטופלים רבים עדיין נמנעים ממנו בשל שלל תפיסות ויחס שלילי.

אלי לוי מנכ”ל עמותת מעל”ה והד”ר אייל שפירא יושב ראש ארגון הרופאים העצמאים בישראל.

פתאום כשמגיעים לעולם הקנאביס הרפואי הקידמה מתחלפת בשמרנות.

ד”ר שפירא מסביר שזה קורה בגלל כמה סיבות: “הסיבה הראשונה זה שהרפואה המערבית בנויה על Evidence-based medicine, אנחנו רוצים מחקרים קליניים, אנחנו רוצים לראות את הדברים בפועל איך הם משפיעים, מה הם תופעות הלוואי ומה הם הסיכונים שכרוכים בשימוש בכל תרופה באשר היא. במקביל, הסיבה השנייה היא הסטיגמה (המלוות לשימוש בקנאביס בכללי) שלא חפה גם בעולם הרופאים. והדבר השלישי, זאת תקופת הביניים בה אנחנו נמצאים, כאשר אנחנו על התפר הזה שבין הומאופתיה או רפואה של צמחים, שיותר מקובלת במזרח הרחוק, והמקום הזה שמביא אותה לרפואה המערבית. כלומר להפוך אותה לבעלת מינון ועלון הסבר. אנחנו חיים בלימבו שבין לבין”.

תרופה שצריכה להיות בארגז הכלים של כל רופא

יחד עם זאת, כאשר בוחנים הומאופתיה ודברים צמחיים-טיפולים שאפשר לקנות ללא מרשם, זה דבר אחד. כאשר אנחנו מדברים על קנאביס רפואי, על כל צורות הצריכה שלו, זה כבר סמים וזה כבר מוגדר בפקודת הסמים המסוכנים. כלומר הוא תחום שגם אם מסייע לחולים, נתפס כשלילי. “נכון, אבל זאת עניין של הגדרה” מסביר ד”ר שפירא ומוסיף “גם טבק הוא מסוכן וממכר והוא הורג, ואת זה אנחנו יודעים… וגם אלכוהול… ואם נלך רחוק יותר גם אוכל הוא ממכר, הוא כרוח בסיכון… אז יש מקום לעשות חישוב מחדש. יש מקום להסתכל על הדברים קצת אחרת, לפתוח את הראש ולשנות את המציאות. כי אכן מדובר בתרופה שהיא טובה, היא עוזרת למטופלים וחד משמעית צריכה להיות בארגז הכלים של כל רופא.”

הסטיגמות קיימות – גם בצד של הרופאים וגם בצד של החולים שהרבה מהם פחות פתוחים ומלאים בתפיסות שליליות שנוצרו בעקבות התופעה ההולכת והמתרחבת של שימוש בקנאביס לצורכי פנאי, בעיקר בקרב צעירים. “אז קודם כל לכן בעצם נועדה הרפורמה” מתייחס לוי לדברים ומוסיף: “יש איזשהו שיח ציבורי סביבה, טובה או לא טובה. אבל רפורמה המשמעות שלה היא שינוי הדרגתי לתהליכים חברתיים. והרצון של כולנו שזה לא יבוא במהפכה, שיום אחד אומרים – הינה יש לגליזציה ואפשר לתת לכל אחד, וכל אחד יכול לרכוש קנאביס. כי כן אנחנו מבינים שיש פה איזה שהיא סכנה שיכולה להיות כרוחה בשימוש, כי כן יש הרבה היבטים שאנשים לא מכירים, למשל אנשים עם בעיות קרדיולוגיות בשימוש לא נכון, במינון לא נכון ואחראי, יכולים לסכן את עצמם ולהגיע למצבים של התקף לב וכדומה. וצריך לדעת איך אנחנו נגישים לדבר הזה. הרפורמה עצמה, בעצם עברנו את השלב הראשון – בעצם המעבר מתהליך של רישיון לשימוש, למרשמים. כמו שאמר ד”ר שפירא, שלב ביניים – גם יש רישיון ויש גם מרשמים.  ובעצם המטרה היא לעבור למצב שבו הרופא המקצועי יכול לרשום, בהתאם לנוהל של משרד הבריאות, מרשם לקנאביס רפואי”.

“הקנאביס הוא צמח מאוד מעניין” אומר ד”ר שפירא “אנחנו כל הזמן מגלים דברים חדשים, מגוון המטופלים שיכולים להנות מטיפול בקנאביס רפואי הוא מאוד רחב, החל מבעיות פסיכיאטריות כמו פוסט טראומה, דרך מחלות כרוניות וטיפולים לחולי סרטן, ילדים עם הפרעות קשב וריכוז ובאמת השמיים הם הגבול. כל חודש בעצם יש תגלית חדשה, פרסום חדש, חומר פעיל חדש שנמצא בצמח הזה ואני מאמין שייקח עוד שנים לדייק ולהבין את הצמח עצמו ואת ההשפעה שלו על המערכות שלנו כבני אדם.”

האם יש מקום להקל על תהליך הוצאת המרשמים?

האם זה אומר שצריך להקל את היד על ההדק כאשר זה נוגע לחלוקה של מרשמים? או לתת לרופאים לטפל באמצעות הקנאביס הרפואי ביותר חולים – “אני חושב שכן” אומר שפירא “אם נשווה לתרופות נרקוטיות שכל רופא יכול לרשום אותן תרופות מבוססות מורפיום. אני לא רואה סיבה, שאם האינדיקציות קיימות שמה והתנאי טיפול מתאימים, שלא לרשום טיפול בקנאביס. היום אני כמו רופאים רבים איני מורשה לכך, יש פה שוב איזה תהליך גם מבחינת ההבנה והיחס… למשל ריטלין נרשם לילדים על ידי רופאים מטפלים וגם הוא נמצא תחת ההגדרה של סם במדינת ישראל. יש הרבה דוגמאות. צריך להבין את הדברים ולעשות שינוי מחשבתי ולחנך את הרופאים והמטופלים על הסגולות, על ההתוויות ויש פה עניין של למידה וחינוך שוק. מהמקום הזה לבטל את הפחד.

עוד מוסיף לוי: “זה לא בדיוק נכון שכל רופא אינו יכול לרשום טיפול בקנאביס רפואי, בעצם כל רופא במדינת ישראל, שהוא רופא מומחה, מכל תחום שהו, יכול להגיש בקשה הן למשרד הבריאות או לאחד מהרופאים שהוגדרו כרופאים מנהלים למטרת טיפול ברישיון לקנאביס רפואי ובדרך הזאת להגיש ולהסביר מדוע הוא חושב שהטיפול מתאים, כיצד הוא יכול לסייע לחולה ומה הם כלי המעקב שהוא השתמש בהם. לא מעט רופאים עושים את זה ונעזרים במעל”ה ובכלים שהיא נותנת ככלי מעקב. ואכן אני חושב שהפצת הבשורה לאותם רופאים בכירים, שהם לא צריכים למנוע מעצמם לסייע לחולים בדרך כזאת, בגלל שאין להם את המחשב המתאים או יכולת ההנפקה של הרישיון בפועל. כן מומלץ לפני שאתה רושם מרשם לוודא קצת רקע לגבי המטופל, לראות שאין סכנות שעלולות להיות כרוכות בשימוש בקנאביס”

ד”ר שפירא מסכים אך טוען שהמנגנון מסורבל ויוצר זמני המתנה מאוד גבוהים במעבר בין הרופא המטפל לרופא שמנפיק את הרישיון ומחייב לעבור דרך קשה שכוללת טיפול בשלל תרופות ממכרות שונות.

לחצו כאן וצפו בראיון המלא עם אלי לוי וד”ר אייל שפירא

Translate »
ajax-loader
Shopping cart0
There are no products in the cart!
0
דילוג לתוכן